Το μελι στη Ροδο
Οι βασικότερες κατηγορίες μελιού στα Δωδεκάνησα γενικά και στη Ρόδο ειδικότερα είναι το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, το πευκοθύμαρο, το πεύκο, τα αγριολούλουδα/βότανα και το μέλι Έρεικας.

Θυμαρίσιο
Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι' αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.

Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.

Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.

Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Ροδου, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)

Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Το μέλι μας παράγεται στην ορεινή πλευρα του Δημου Ατταβυρου, και συσκευάζεται στον Εμπωνα  με  ποιοτικά πρότυπα, διασφαλίζοντας την ποιότητα του, για να απολαμβάνετε το γνήσιο αγνό και υγιεινό, ροδιτικο μελι.

 

 
Το παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου
Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους ένα γλυκό φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι, το μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.

     
   

Copyright © by Winecellar-Ebonas. All rights reserved